Plusz réteges padlók hibái és javítási lehetőségeik

Műgyanta-PVC-Ipari padlója van vagy tervezi?

10 megkeresésből legalább 4 padlótulajdonos a meglévő, pár éves plusz réteges padlója hibái miatt keres meg minket, de több esetben már a kivitelezést követő napokban is volt munkánk a rosszul kivitelezett padló javítása miatt.

Mik is a plusz réteges padlómegoldások az iparban?

Műgyanta padló

Koptatóréteges-ipari padló

PVC padló

Betonfesték

Padlóhibák

Milyen problémákkal találkozhatunk?

Mit is értünk plusz réteges padló alatt?

Abban az esetben ha a betonpadlónk felületén egy plusz réteg van.

Általában ezek a plusz rétegek fő feladata, hogy a padlón keletkezett igénybevételeknek ellenálljon, a padló tisztán lehessen tartani, és az elvárt esztétikai hatást is hozni szeretnénk.

Az esetek nagy többségében sajnos a plusz réteges padlómegoldások esetén, bizonyos tényezők hatására viszonylag rövid időn belül hibák keletkeznek, amik egy ipari környezetben problémát jelentenek. A mi gondolatunk szerint egy jól megtervezett, kivitelezett ipari környezetben lévő padlónak az odaszánt terhelés mellett, megfelelő karbantartással legalább 20 évig tudnia kellene a dolgát, mindenféle komolyabb beavatkozás és extra költségráfordítás nélkül.

Ezen padlómegoldások esetén a betonra kerül a plusz réteg és általában itt van a probléma gyökere. Gondoljunk csak bele hogy egy 10-20 cm vastag betonpadlóra ráhelyezünk körülbelül egy 3-10mm vastag, teljesen más összetételű anyagot, amitől azt várjuk, hogy örökre ott maradjon és bírja a strapát.

 

Az alapvető helyzet az, hogy a két anyag lényegesen más vastagságú és összetételű. Az anyagok a hőmérsékletváltozás hatására tágulnak és zsugorodnak, és azt is tudjuk, hogy ez a jelenség különböző anyagok esetén eltérő. Mindezek tudatában egyszerű tény, hogy a plusz réteges padlók esetén, ezért a normál hőmérsékletváltozás hatására is komoly feszültségek vannak a két réteg között, ami a normál igénybevétel nélkül is megteszi a dolgát. És bizonyos pluszréteges padlók esetén még a betonpadlóban lévő páramozgás is gondot okoz, abban az esetben ha a plusz réteg lezárja ezt a páramozgást. Ebben az esetben egy komoly nyomással is megkell küzdenie a plusz rétegnek a fennmaradásért.

Természetesen a fenti hibák sok minden tényezőtől függnek és ezen megoldások esetén is láttam már 8 év körüli padlót, ami jó állapotban volt, de sajnos nem ez a gyakoribb helyzet. Az ilyen padlók esetén, amik jól bírják a gyűrődést nem a legolcsóbb anyagot alkalmazták és nem egy tegnap alakult csapat készítette a padlót a piaci ár feléért.

Ha mégis plusz réteges padlónk van és a fenti hibák megjelentek akkor mit tegyünk?

Ebben az esetben jó lenne tudni, hogy van e valami különleges nem várt tényező, ami miatt bekövetkezett a hiba. Ha van ilyen akkor azt kell orvosolni, és jöhet a foltozgatás, ami nem feltétlen tartós megoldás, illetve esztétikai szempontból sem a legszebb látvány. Minden esetben meg kell vizsgálni az lehetséges okokat, amennyiben lehet akkor kisebb, helyi javításokat kell végezni, a költséghatékonyság és a termelés folyamatos, zavartalan működése érdekében.

Viszont ha már meguntuk a folyamatos foltozgatást akkor, jön az, hogy le kell szedni a betonpadlóról a hibás plusz réteget, ami nem olcsó dolog, és általában nem is a nagyobb baj, hanem az hogy a termelést nem egyszerű csak úgy abbahagyni, vagy levenni a padlóról a javítás vagy a csere idejére.


Vannak akik ilyen esetben, újra belefognak és egy új pluszréteges padlómegoldást választanak, de a legtöbben már ezt a kört mégegyszer az ellenségüknek sem kívánnák, így más megoldást keresnek.

Mi akkor a megoldás?

Ebben az esetben tudunk nekik segíteni. A mi megoldásunk az SP PerfectFloor ™  csiszolt-betonpadó technológiája. Ez az eljárás megoldást jelent a pluszréteges padlók hibaforrásaival szemben, hiszen, most jön a lényeg NINCS PLUSZ RÉTEG!!!!

Igen, nincs plusz réteg, így nincs minek leválnia. A meglévő régi vagy új betonpadlóból esetén is elkészíthető a csiszolt padló, és 20 év után, költséghatékonyan, pár lépésből felújítható!

A Chio Chips is az általunk készített padlón készül.

Az Intersnack Magyarország Kft. is sokat szenvedett a régi hibás műgyantapadlója miatt. A folyamatos javítgatásokat megunva kerestek fel minket. A sérült műgyanta padlót több szakaszban szedtük fel és az alatta lévő betont felcsiszoltuk úgy, hogy közben zavartalanul ment a termelés. Azóta elégedettek a SP PerfectFloor ™  csiszolt padlójukkal, könnyen tudják tisztántartani és megszabadultak az állandó padlójavítgatástól.