Betonjavítás és hézagkitöltés

Betonjavítási kisokos

Az intenzív használatnak kitett betonpadló az idők során elhasználódik, hibák keletkezhetnek rajta, melyeket minél előbb korrigálni kell, hogy elkerüljük a további problémákat. A felület teljes cseréje sok időt vesz igénybe, nem is beszélve az anyagiakról, ezért sok esetben érdemes inkább a javítás mellett dönteni. Az alábbiakban bemutatjuk a legalapvetőbb betonhibákat és azok kezelési módjait.

Lássuk!

Padlójavítás 4 lépésben

Mielőtt rátérnénk a konkrét hibatípusokra, fontosnak tartjuk bemutatni azokat az alapvető lépéseket, melyek padlótól függetlenül elengedhetetlenek a sikeres és tartós javításhoz.

1. Kiváltó ok megtalálása

Mindenekelőtt be kell azonosítani a hiba kiváltó okát, valamint meg kell keresni a legideálisabb javítási eljárást. A nem megfelelő hézagkitöltés következménye a letöredezett dilatáció, ami újabb javítási munkálatok szükségességét eredményezi.

2. Javítóanyag kiválasztása

Második lépésként ki kell választani az alkalmazandó javítóanyagot, ami megfelel a későbbi igénybevételnek. Ehhez elsősorban figyelembe kell venni a járműterhelést, annak gyakoriságát és minőségét, a környező hőmérsékletet, a javításra rendelkezésre álló időt és a sérülések szélességét. A letöredezett dilatáció szélessége például egyértelművé teheti a merevebb kitöltőanyag alkalmazását.

3. Felület előkészítése

Következő lépésként elő kell készíteni a felületet, vagyis gondosan ki kell munkálni a javítási éleket, illetve alaposan ki kell takarítani a hibás részeket. A nem megfelelő kitakarítás és felületes előkészítés a munka sikertelenségének első számú okozója. Hiába dolgozunk a legminőségibb anyagokkal, ha nincs alaposan előkészítve a diletáció vagy a repedés.

4. Átmenet biztosítása

Végül létre kell hozni a sima, gördülékeny átmenetet. Ehhez a javítóanyagot a padló szintjénél kissé magasabbra kell emelni, hagyni megkötni, majd a felület síkjáig visszavágni és lecsiszolni.

A leggyakoribb betonhibák

Most, hogy ismerjük a javítás általános folyamatát, nézzük, melyek a leggyakrabban keletkező hibák és hogyan orvosolhatóak. Természetesen a fent említett lépéseket minden esetben alkalmazni kell.

Hézagkitöltő leválás

Több esetet is megkülönböztetünk, enyhétől a súlyosabb problémákig. Attól függően, hogy a meglévő kitöltőanyag mennyire tapad a diletáció falaihoz, valamint milyen az eredeti kivitelezés minősége, az üreg kitöltése történhet a meglévő kitöltőanyag eltávolítása nélkül, illetve annak részleges vagy teljes eltávolításával.

Keskeny és széles diletációk

A sérült dilatáció legnagyobb szélessége határozza meg, milyen felújítási vagy újravágási módszerre van szükség. Keskeny diletációról 25mm-ig, széles diletációról pedig 25mm-től beszélünk. Előbbi esetében legalább 5cm, utóbbinál 15-200mm vágásmélységre van szükség. Fontos, hogy a vágótárcsa olyan vastag legyen, mint a kitörés.

Diletációba beült hézagkitöltő

A beült hézagkitöltő anyagot min. 15 mm mélyen el kell távolítani, a feltöltés előtt pedig itt is gondoskodni kell a tökéletes tisztaságról.

Hajszálrepedések

A javítás során ebben az esetben is különbséget kell tenni a repedések szélessége szerint. A 3mm-nél keskenyebb repedés bevágás nélkül is újratölthető, 3mm vagy annál szélesebb hézagnál azonban 15-20mm-es bevágásra lesz szükség ahhoz, hogy a tisztítás és újratöltés elvégezhető legyen.

Felületi hibák

A felületi hibák javításához, 15cm vagy nagyobb kitörések esetén, a hibás felület körül 15-20mm vágásmélységű, függőleges éleket kell képezni, majd vágásmélységig csiszolni a kitörést. Ezt követően jöhet a tisztítás és újratöltés.

Az Ön betonpadlóját is érinti valamelyik hiba? Esetleg más problémával áll szemben? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szeretné megrendelni szolgáltatásunkat?

kérjen
ajánlatot

Ajánlatkérés online

Ajánlat kérés

Ajánlatkérés telefonon

Kérje ingyenes Padlószakértő felmérésünket!

Amennyiben Ön rendelkezik ipari jellegű legalább 200m2-nél nagyobb padlófelülettel, akkor adatai megadását követően munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot, és egyeztetnek egy lehetséges személyes padlószakértői felmérésről.

"*" a kötelező mezőket jelöli

Adatkezelés*
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.