ESD védett padló

ESD védett padló?

 

Az elektrosztatikus kisülés, azaz Electrostatic Discharge (ESD), egy rendkívül gyors elektromos töltés áramlás a potenciál különbség kiegyenlítésekor jön létre. ESD védett padló egy biztonságot adó padló.

Ezek a töltések az anyag felületén alapállapotban is jelentkezhetnek, de, mivel lassan sülnek ki, ezért normál esetben nem tapasztalunk elektrosztatikus kisüléseket. Viszont mikor az elektromos potenciál különbség túl naggyá válik, vagy felgyorsul az elektronok áramlása, a túlfeszültségnek köszönhetően elektrosztatikus kisülést (ESD) fogunk tapasztalni. Ez a folyamat a feltöltődött anyagok között akár észrevétlenül is lezajlik, mi emberek nem is érzékeljük.

 

ESD védelem alkalmazásának területei

 

Elektrosztatikus kisülés (ESD) védelem az elektronika ipar számára elengedhetetlen követelmény. Elektrosztatikus mező változása indukció révén hozhat létre károsító hatású áramot egy áramkörben.

Probléma:

  •   Az elektronikai alkatrészek alapanyag gyártása, az alkatrészek gyártása és az alkatrészek késztermékekbe történő beépítése során bármikor létrejövő ESD jelenség az alkatrészek károsodásához vezethet.
  • Legtöbbször olyan károsodáshoz vezethet, ami később a már beépített alkatrészekben és azok működésében okozhat akár életre veszélyes meghibásodást is (pl. autó vezérlő rendszer vagy légzsák vezérlő egység).

 

ESD védelem nélkül

 

  • Más töltésű tárgyakhoz
  • Föld (nulla) potenciálhoz
  1. Létrejön az anyagok szétválásakor vagy összeérintésekor.
  2. Az emberi test feltöltődik és ha a levegőben a felhalmozott töltések nem tudnak elvezetődni (pl. száraz a levegő), akkor egy más töltésű tárgyhoz képest tudnak kiegyenlítődni és ha ez gyorsan megy végbe létrejön az ESD, vagy a föld, vagyis a nulla potenciál felé tud levezetődni, és ha ezt is gyorsan teszi, akkor is létrejön az ESD jelenség.

A megoldás az, hogy meg kell szüntetni, el kell kerülni az ESD jelenséget.
A keletkezett töltések felhalmozódását meg kell akadályozni a töltések idealizált sebességű levezetésével.
Minden eszközt, embert, ruházatot, padlót 103 Ω és 106 Ω ellenállás között (padló 104 Ω – 106 Ω) vezetőképessé kell tenni.
Mivel mindennek nagy biztonsággal a padlón keresztül lehet biztosítani a levezetését és „egyen potenciálra” hozását a padló az ESD védelem alapeleme!

 

Tökéletes ESD padlómegoldás

 

A beton jó levezetési ellenállását ideálisra finomítjuk a HTC SuperfloorTM betoncsiszolási eljárással, így egy hosszú élettartamú beruházási és fenntartási költségeit tekintve kedvező árú ipari ESD védett padlót létrehozva.

ESD rendszerben

  • A feltöltődés optimális elvezetése kisülés nélkül.

ESD padlómegoldások élettartama fenntarthatóság szempontjából:

  • HTC Superfloor csiszolt betonpadló 20-30 év
  • PVC padló 8-10 év
  • Epoxi padló 6-8 év

ESD mérési jegyzőkönyv

 

GOD-MIN labor által elkészített ESD mérési jegyzőkönyv HTC Superfloor™ csiszolt betonpadlón történt mérések alapján.

Megtekintés ››› ESD HTC Superfloor™ csiszolt betonpadló jegyzőköny

Mi az a betoncsiszolás?

Call Now Button