Az élelmiszerüzemek és raktárak legnagyobb kivitelezési hibája: a padló

A feldolgozóüzemeknek és a raktáraknak van egy olyan gyenge pontja, amelyre senki nem figyel, pedig ha utána számolunk, erőteljesen visszaveti a termelést. Ez pedig a sérülékeny padló.

A rossz padló bénítja a termelést

Az élelmiszer tárolásával és feldolgozásával foglalkozó üzemekben ugyanis a hibákkal teli padló komoly visszaesést okoz a termelésben. Hiszen mire van szükség egy ilyen helyen? Higiéniára: könnyű tisztíthatóságra és egységes, sima felületre. Az üzemek nagyrészére pedig jellemző, hogy a padló tele van repedéssel. A hiba gyökere tehát a rossz minőségű, nem tartós, könnyen repedő padló.

A padlórepedések megannyi probléma melegágyai. Hiszen akadályozzák a közlekedést, akár targoncával, de bármilyen kerekes járművel nehezebb mozgatni az árut. Már eleve ez is lassítja a termelést.

De még nagyobb gond a repedésekkel a közéjük kerülő kosz. Akár zöldségdarabokról vagy gyümölcsléről, akár valamilyen folyadékról van szó, egyértelműen a nehezen tisztítható repedésekben megbúvó kosz a baktériumok melegágya. Ez pedig nagyon nagy egészségügyi és higiéniai kockázatot jelent egy élelmiszerfeldolgozó üzemben, vagy egy élelmiszertároló raktárban. A szigorú előírások betartása, a higiéniai követelményeknek való megfelelés szinte teljesen lehetetlenné válik. 

A repedéseknél megakadhat illetve megdöccenhet a targonca vagy a béka, ez pedig kárt tehet a járművekben, a vezetőjében, és a szállított termékekben. Például egy alma feldolgozásával foglalkozó üzemben már 1-2 döccenés is óriási kárt okozhat: a szállított almák összeütődnek, megbarnulnak, és emiatt selejtesek lesznek. Minden egyes repedés minden egyes alkalommal kockázattal jár, minél több repedés van, minél többször közlekedünk rajta, annál nagyobb az esély arra, hogy baj történik. Vagy megismétlődik.

Ez az állapot persze balesetveszélyhez is vezethet. Valamint az ingatlan értékét is rontja. 

Mert ennek az egész problémának a gyökere általában a rosszul kivitelezett betonpadló, vagy a padló felső, attól eltérő anyagból készült rétegének leválása. Mert a plusz réteges padló felső rétege előbb-utóbb le fog válni, ahogy a rosszul kivitelezett betonpadló teteje is. 

Itt pedig elkezdődik az ördögi kör: a padló megreped, bonyodalmas szervezéssel és termeléskieséssel néhány hónap, esetleg év után kijavítják a hibákat. Ha raktárról van szó, akkor óriási termelés kieséssel és sok munkával járó árumozgatást kell megszervezni ahhoz, hogy a repedéseket kijavítsák. Ráadásul ezek alatt a hónapok alatt is lassabb a termelés, és nagy a higiéniai kockázat.

Raktár esetében kiemelten fontos, hogy a padló el tudja bírni a rá nehezedő nyomást. Évtizedeken keresztül rengeteg súlyt kell tudnia folyamatosan bírnia. Erre is fel kell készülni.  Majd a hibák kijavítása után pár hónapig minden rendben van, ezt követően ismét megjelenik a repedés, és a folyamat megismétlődik. Majd újra és újra. Tehát végleges megoldás kell!

 

Mi okozza a padlóhibákat?

Milyen padló reped meg? A régi és nagy eséllyel rosszul kivitelezett betonpadló, és a pluszréteges padló, azaz a műgyantával, PVC-vel és egyéb plusz réteggel fedett padlókra jellemző, hogy megrepednek, és ezzel magukkal hozzák ezt a végtelen problémahalmazt. 

 

Mi a baj a plusz réteges padlóval? 

Nagyon gyakori a betonpadlóra helyezett plusz réteg. Kőlap, kerámialap, PVC vagy műgyanta. Előbbit inkább eladótérben helyeznek el, vagy olyan vizes helyiségben, ahol nagyon fontos a higiénia. Azonban bármilyen plusz réteg kerül a betonra, azon idővel repedések fognak keletkezni. Mivel a hőmérsékleti hatásokra máshogy reagálnak az eltérő összetételű anyagok. Így például a hő hatására más mértékben tágul a felső réteg, mint az egyébként erősebb és keményebb beton, és emiatt egyszerűen megreped vagy eltörik a plusz réteg. 

Ezt a problémát minden műgyanta padló vagy egyéb plusz réteges padló magában hordozza. 

A plusz réteg egyébként idővel egyre jobban és jobban elkezd leválni. A szennyeződések, a gyümölcs vagy a zöldség leve, a mosóvíz, a takarítóvíz idővel be fognak folyni a plusz réteg alá, ezzel pedig a betont is roncsolni fogja. Azonban a betonra folyt anyag eltakarítása lehetetlen, hiszen a PVC vagy műgyanta és a beton közé szorul a folyadék. Ebben az esetben a higiéniai veszély nagyon nagy, főleg egy élelmiszerrel foglalkozó tárolóhelyen, hiszen koszos, romlandó anyag kerül a rétegek közé. 

 

Mi a simított-koptatóréteges betonpadló hátránya?

Ha tervezési illetve kivitelezési hibával készült a betonpadló, akkor meg  fog repedni. A padlót ráadásul a terhelés mértékéhez mérten kell megcsinálni, és a legtöbb esetben ez nem valósul meg. Rengeteg professzionálisan felszerelt élelmiszerfeldolgozó üzemmel találkoztunk már, ahol a padló viszont nem kapta meg a megfelelő figyelmet, és ennek meg is lett az eredménye. A legtöbb üzem és élelmiszerraktár tervezésekor nem kap elég figyelmet a padló. 

A legtöbbször  a simított beton padlóban a dilatációk hiánya, és más, ehhez hasonló hiba okoz problémát. Ugyanis általában akivitelező nem készült fel a beton térfogatváltozására,  és mivel ezt a jelenséget nem kezelik, zsugorodási repedésekkel jelennek meg a betonpadlón.

De jellemzően könnyen porlik, vagy akár szétesik a betonpadló felső rétege, esetleg foltszerű hibák alakulnak ki. A betontáblák megsüllyedése is jellemző. Ennek a padlónak a tisztítása a hézagokba beszivárgó folyadékok, az azokban kialakuló baktériumtenyészet, gombák okoznak problémát, hiszen a nehezen tisztítható beton rengeteg gondot okozhat a higiéniára oly érzékeny élelmiszeriparban. Előfordul, hogy bírság, de rosszabb esetben áruvisszahívás és komolyabb büntetés lesz a következmény. Úgy, hogy minden a repedt betonból indult ki. 

 

Mi a megoldás és hogyan működik?

A megoldás az SP PerfectFloor™ elnevezésű technológia. Mind élettartam és kopásállóság, mind esztétikum, mind takaríthatóság, mind pedig költségek szempontjából veri a műgyantát vagy a simított betont. 

 

Mi az a SP PerfectFloor™?

A technológia a beton felépítését használja ki, és ennek köszönhetően hozza ki a maximumot a betonból, az így kezelt beton pedig a lehető legjobb üzemi padló lesz. Ugyanis időtálló, kopásálló, és felülete – megfelelő karbantartás esetén- teljesen egyenletes. 

Mit takar ez a technológia? Betonozás során kialakul a beton tetején egy vékony, gyenge réteg. Ez a réteg gyenge és könnyen törik, és nem is túl esztétikus. A Prefect Floor technológia első lépése, hogy ezt a réteget mélycsiszolással eltávolítja. Ezután következik a kemény kőváz, mely finom gyémánt szerszámokkal megcsiszolva éri el a tökéletes állagot. Ezt a fázist a polírozás követi. A két fázis között pedig tisztítás és impregnálás következik. 

Ennek a folyamatnak köszönhetően plusz réteg nélküli padlót kapunk, nagyon kemény, tartós, egyenletes és könnyen takarítható. Miért? Egyszerűen a betonkővázzal érintkezünk, melyet akár tükörfényesre is lehet csiszolni, ez a márványhoz hasonló, rendkívül esztétikus megoldás a Perfect Floor Prémium szolgáltatás. Az egész technológia lényege, és legnagyobb eredménye, hogy nincs plusz réteg a betonkővázon, ami leválhat, megrepedhet, felkophat, bármilyen gondot okozhat. Sem a gyenge cementpép, sem pedig a térfogatkülönbség miatt problematikus műgyanta, PVC és társai. Egyszerűen ettől, és az alaposan kidolgozott folyamatoktól működik az eljárás. 

Ez egyébként egy saját fejlesztésű technológia-csomag, a világszerte elérhető legfejlettebb technikákat (pl.: HTC SuperFloor, Hyperfloor, Klindex, Lavina) legjobb elemeiből összeállítva. 

A padló elkészítése nem igényel bontást, azonnal használatba vehető: ezért a felújítás során jóval kevesebb idő esik ki a termelésből, ráadásul a folyamatos csiszolás mellett pár méterrel folytatódhat a munka. – Gyors és kompakt megoldás.

A felület sík marad, és ez nem fog változni: az anyagmozgatás könnyű lesz, és könnyű marad. Tehát a termelés nem lassul.

Nem csúszik a felület, ezért nem balesetveszélyes, nem akadályoz a munkában. Így a biztonsági előírásoknak is megfelel az üzem és a raktár, mégis könnyen és gyorsan lehet dolgozni az így korrigált padlón.

Speciális impregnálószer kerül a felületre, ezért az olaj, a savak, a gyümölcsök, zöldségek, húsok levei könnyen feltakaríthatóak, és nem tesznek kárt a betonpadlóban sem. 

Időtálló és kopásálló, rendkívül kemény, kezelt betonkőváztról beszélünk: nem lesz több repedés, amely gondot okozhat.

Előállítása és karbantartása nem csak jóval kedvezőbb, mint a plusz réteges betoné, hanem 100%-osan környezetbarát is

Ha érdekli a megoldás, az örökké tartó, könnyen használható üzemi padlóra, akkor keressen minket!



Szeretné megrendelni szolgáltatásunkat?

kérjen
ajánlatot

Ajánlatkérés online

Ajánlat kérés

Ajánlatkérés telefonon

Kérje ingyenes Padlószakértő felmérésünket!

Amennyiben Ön rendelkezik ipari jellegű legalább 200m2-nél nagyobb padlófelülettel, akkor adatai megadását követően munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot, és egyeztetnek egy lehetséges személyes padlószakértői felmérésről.

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.