5 építészeti trend irodaházaknak

Hoztunk öt olyan trendet, melyek egyre jobban jelen vannak az irodaházak építésében. Hogyan lehet élhető tereket, praktikus, mégis stílusos munkahelyeket teremteni? Íme egy kis útmutató!

Irodaház tervezés: elvárások, minden irányból

Egy irodaház megtervezésekor rengeteg elvárásnak kell megfelelni. Illeszkedjen az épület a környezetébe, mutasson jól, talán legyen egy kicsit formabontó. Persze csak pont annyira, hogy ne botránkoztasson meg. Legyen praktikus és funkcionális az épület, mind tájolása, mind belső terei szempontjából.

Ma már persze az is elvárás, hogy egy irodaház fenntartható legyen. Sok természetes fény és növény jellemezze a kialakítást. A zöldterületek ma már elkerülhetetlenek. Legyen modern légszűrőrendszer, és a lehető leghatékonyabb lehessen szabályozni a hőmérsékletet.

A stílus legyen letisztult és modern, miközben természetességet, otthonosságot, mégis az irodaház szerepe miatt eleganciát és tekintélyt is sugalljon a belső terek hangulata.  A modern irodaház ma már csalogató, közösségi terei, a sok növénnyel, természetes fénnyel és kényelmes bútorral jobb alternatívát nyújt a home office-nál. 

Mennyi, de mennyi elvárás, és mi még csak a legpopulárisabbakat gyűjtöttük össze. Mindezek összehangolása -úgy, hogy közben az épületből kihozzuk a maximumot- elég nehéz feladat. Milyen trendekre érdemes azonban tényleg odafigyelni?

 

Milyen trendek jellemzőek most?

 

Egyre nagyobb teret nyer az energiahatékonyság

A fenntarthatóság természetesen központi téma. Persze az sem árt, ha anyagilag is könnyedséget hoz az környezettudatos kialakítás. Minél közelebb áll az önellátáshoz az épület, annál jobban igazodik a modern elvárásokhoz. A napelemrendszer telepítése szinte alap, ezzel már a tervezéskor is számolni kell.  De hőszivattyúval és mindenféle okos rendszerrel érdemes számolni. Egy biztos: az ablakok tudatos tervezése, a természetes fény nagy mennyisége, valamint nyárra a tudatos árnyékolás nagy segítség lehet abban, hogy egy gazdaságosan működő, mégis élhető épületet teremtsünk.

Geometrikus formák, formabontó szabályosság

A geometrikus formák nem csak a lakberendezésben, hanem az építészetben is divatosak. A geometrikus eszközök használata szabályos, rendezett megjelenést eredményez, mégis rejlik benne egy kis kreativitás is, mellyel nagyon jól lehet operálni összhatás szempontjából. A megszokott, szabályos szögletességet több szint magas bevágásokkal lehet megtörni. 

 

Átriumok

Elterjedtek az átriumok, azaz a fedett vagy fedetlen udvarok, nagyobb közösségi terek, melyek összekötik a funkcionális épületrészeket. Olykor monumentális magasságukkal, több emeletet átívelő voltjukkal dekorálják a teret. A plusz díszítés helyett inkább a modernizmus és funkcionalizmus építészeti szabályai dominálnak napjaink irodaházaiban. Organikus elemekkel, valamint természetes hatással válik mégis emberivé akár egy irodaház is.

Informális stílusú közös terek

Az élhetőség és a természetközeliség, a natúr elemek használata, annak a modernizmus stílusjegyeivel való keveredése került tehát fókuszba a közelmúlt építészetében. Az irodaházakra is így gondolunk. Egyre inkább a természetes környezet, az élhető terek kerülnek középpontba. Nagyon elterjedtek tehát a kevésbé hivatalos, merev berendezésű terek. Például az átrium, mely akár zárt udvarként is megnyilvánulhat, kaphat növényekkel borított, ülőhelyekkel, pihenőhelyekkel ellátott berendezést. A növények megjelenése pszichésen is jó hatással van a dolgozókra, emellett az eneriőr szigorúságát is megtörik. 

Stílusos és praktikus padló

A padlóval szemben van néhány racionális elvárás, mely a munkavédelmi szabályokkal is összefügg. Szilárd, nem csúszós, repedésmentes padlókra van szükség. A takaríthatóság és a higiéniai elvárások is bonyolítják a helyzetet. A padló megjelenésének kérdését persze össze kell hangolni ezekkel az elvárásokkal. A modern lakberendezési elvek, például a funkció felvállalása, láthatóvá tétele, az ipari hatás megjelenése kifejezetten népszerű trend. 

 

Úgyhogy kiváló megoldás lehet például a speciálisan kezelt betonpadló. Ilyen a díjnyertes technológiákből ötvözött SP PerfectFloor ™ csiszolási és impregnálási koncepció. Ezzel kemény, csúszásmentes, teljesen higiénikus padló készíthető. Mely ráadásul teljesen környezetbarát módon készül, és karbantartásához sem kellenek vegyszerek. Esztétikailag pedig tökéletesen illik egy stílusos irodaházba, attól függően, hogy melyik csiszolási koncepciót választjuk. Az Elite és a Premium padlócsiszolási csomag látványosan szemelőtt hagyja a betonkővázat, annak kisebb-nagyobb kavicsait, miközben a padló fényes lesz. Így a látvány egyedi és elegáns, mégis jól illeszkedik egy enyhén loft hatású, modern közegbe is. 


Az SP Perfectfloor-ról itt lehet többet megtudni. Nézz szét nálunk bátran, a weboldalon sok információt találsz az általunk fejlesztett technológiáról.

Szeretné megrendelni szolgáltatásunkat?

kérjen
ajánlatot

Ajánlatkérés online

Ajánlat kérés

Ajánlatkérés telefonon

Kérje ingyenes Padlószakértő felmérésünket!

Amennyiben Ön rendelkezik ipari jellegű legalább 200m2-nél nagyobb padlófelülettel, akkor adatai megadását követően munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot, és egyeztetnek egy lehetséges személyes padlószakértői felmérésről.

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.