Irodaház tervezése: fókuszban a munkavédelem

Az irodaházak tervezésekor sok mindent a munkavédelem által befolyásolt szempontok határoznak meg. Nézzük, mire kell figyelni.

Munkavédelem: mire kell figyelni? 

Egy irodaház tervezése során nagyon sok olyan munkavédelmi előírás mentén kell gondolkodni, melyek alapvetően befolyásolhatják egy épület kialaítását. Nem csak a dolgozók komfortja, hanem hosszútávú egészségük, az élhető munkakörnyezet megteremtése az egyik legfontosabb elvárás. Mindezt balesetmegelőzési irányelvek is befolyásolják. Nézzünk néhány példát!

Az irodák mérete 

Az egyszemélyes irodákban a munkaterület méretének el kell érnie a 9 m2-t. Többszemélyes irodában ez a terület  minimum 6 m2/fő, ami 10 légköbmétert jelent. Egylégterű irodákban az egymástól való távolságnak is legalább 3 méternek kell lennie az ajánlás szerint. A belmagasság legyen legalább 2,5 méter. 

Az ablakok elhelyezése és szellőztetés

Fontos, hogy az ablakokat biztonságosan lehessen nyitni. Az irodák összes ablakára igaz ez, legyen az tetőablak, szellőző, hagyományos ablak. Emellett az ablakok kinyitott állapotban se jelentsenek veszélyt a dolgozókra.

Sőt, az ablakok tisztíthatósága is számít. Olyan eszközzel kell ellátni az irodaházak ablakait, amely lehetővé teszi azok biztonságos tisztítását. Ezek az eszközök azonban nem jelenthetnek veszélyt az épületen belül tartózkodókra. 

A hőszigetelés mint munkavédelmi kérdés

A munkavállaló közérzetét, sőt, teljesítményét is befolyásolja a munkahelyi klíma. A kellemes klíma a munkavégzés típusán is múlik, egy irodaház esetében természetesen az ülőmunkára, szellemi munkára irányuló szabályzást kell figyelembe venni. A munkahelyi hőmérsékletre erőteljesen kihatnak az épület adottságai. Ilyen tényező az üvegfalak, üvegablakok mérete, mennyisége, beépítési szöge, de a fűtőtestek mennyisége, elhelyezése is. 

Világítás kialakítása

Az iroda megvilágítása kihat a mentális egészségre, a teljesítményre, és hosszútávon a látás minőségére is. A nem megfelelő irodai világítás túlságosan megerőltetheti a szemet, fejfájás és rossz közérzet alakulhat ki. Nem csak a dolgozók látásának folyamatos romlását okozhatja, hanem munkabalesetek kialakulásához is vezethet. Éppen ezért nagyon szigorú szabályozás foglalkozik a munkahelyek megvilágításával. A fényerőt, a fénysűrűséget, a fény egyenletességét, sőt, hőmérsékletét is szabályozzák az előírások. 

A munkahelyek megvilágítása lehet természetes, illetve mesterséges világítás is. Érdemes minél több természetes fényt biztosítani a dolgozóknak.  A természetes megvilágítás erőssége persze nem szabályozható, de létük a dolgozók mentális állapotára pozitívan hat.

További tájékoztatást, részleteket mind az ablakokról, mind a szellőztetésről vagy épp a hőszigetelésről az erre vonatkozó rendeletből lehet megtudni. A munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló 2002-es rendelet útmutatásai alapján kell ugyanis kialakítani a munkakörnyezetet. Ez a szabályzat az, amely alapjaiban befolyásolja egy irodaház megtervezését. Legalábbis ideális esetben. 

Az élhető terek teremtése az legnagyobb elvárás napjainkban. Korunk építészeti trendjei szerencsére támogatják a sok ablakot, a természetes fényeket, óriási üvegfelületek és átriumok jellemzik a mostanában épülő irodaházak megjelenését. Szerencsére egyre elterjedtebb a növényfalak alkalmazása a belső terekben. 

Amire kevesen figyelünk: a padló kialakítása

Munkavédelem: mi a helyzet a padlóval?

Hogy mit mond a törvény a munkahelyek padlójáról? A munkahelyeken csak rögzített és szilárd, csúszást gátló padlózat alkalmazható, amelyen nem lehetnek veszélyes kiemelkedések, mélyedések vagy lejtők. Amennyiben a munka jellegéből adódóan folyadék kerülhet a helyiség padlózatára, gondoskodni kell az elvezetés lehetőségéről. Tehát a padló kiválasztásának is komoly szempontjai vannak. Azonban nem csak a szilárdság, egyenletesség számít, hanem a könnyű tisztíthatóság is. 

A helyiségek padlózatait, falait, különösen az üvegből készült elválasztó falak felületeit oly módon kell kialakítani, hogy azoknál a szükséges higiéniát biztosítani lehessen, tisztításuk és felújításuk megoldható legyen.

Milyen padló felelhet meg ennek az elvárásnak?

Az SP PerfectFloor ™  padló

Ez a padló egy különleges módszerrel csiszolt és impregnált betonpadló. Ipari helyiségekbe, raktárakba, de múzeumokba, irodaházakba is tökéletes választás lehet. Mivel nem plusz réteges padlóról van szó, ezért nem válik le, nem kopik fel, egyenletes marad. Mind tisztíthatóság, mind kopásállóság és esztétikum tekintetében is megfelel minden elvárásnak, amelynek egy irodaház padlójának meg kell felelnie. Emellett teljes mértékben környezetbarát, természetes anyagokból készül, és vegyszermentesen lehet takarítani is.

Hogyan működik?

Az  SP PerfectFloor™ egy olyan technológia, amely simára csiszolja a betonfelületet.  Ez egy speciális technikával valósul meg. Ugyanis a beton legfelső rétegének lecsiszolásával, tehát a puha cementpép eltávolításával kezdődik a folyamat. Ekkor elérünk a szilárd, teljesen kopásálló betonkővázhoz. Ekkor egyre finomabb gyémántszerszámokkal csiszoljuk tovább a padló felületét. Ezután polírozunk. Sőt, végül a csiszolási és polírozási fázisok között pedig javítjuk, tömörítjük, valamint impregnáljuk a padlót. 

Ezt a betonfelület kezelő eljárást a világ  legfejlettebb technikáinak ötvözéséből alkottuk. (pl.: HTC SuperFloor, Hyperfloor, Klindex, Lavina), végül pedig saját fejlesztésű  gépekkel és anyagokkal tettünk még hatékonyabbá. 

Elég elegáns egy irodaházhoz?

Többféle csiszolási koncenpció létezik. Az SP PerfectFloor™ Elite reprezentatív helyekre

tervezett, magasfényű, látványos eljárás. A padló nem csak egyenletes, magas szilárdságú, kopásálló, és természetesen csúszásmentes lesz. Hanem a beton kavicsrétegét szabadon hagyva izgalmas, mégis elegáns megjelenést ad bármilyen térnek. A csiszolásnak és a fényezésnek köszönhetően elegáns, fényes padlót kapunk. Olyan helyekre szoktuk javasolni ezt a csiszolási eljárást, ahol sokat számít a megjelenés. Nagy forgalmú, elegáns helyek tökéletes padlója lehet. Múzeumok, irodaházak, éttermek vagy hotelek, nagy bevásárlóközpontok pluszréteg nélküli, tökéletesre csiszlt elegáns padlója. Mely minden munkavédelmi előírásnak megfelel, és a tömeges használat sem rontja az állagát.

Csúszásmentes

Az SP perfectfloor technológiával kezelt betonpadló teljes mértékben csúszásmentes. Kifejlesztése során az erős terhelésre ugyanúgy figyeltünk, mint a funkcióra. Hiszen ipari épületekre szánt padlóról van szó, ahol a felkopott, hepehupás padló ugyanúgy hátráltathatja a termelést, mint a balesetveszélyes, csúszós felület. 

Könnyen, olcsón takarítható padló

Ezt a fajta padlót csak  gyémántpad-es takarítórendszerrel kell tisztítani. Ennek  használatához pedig csak is vízre van szükség, mivel a takarítógép, és a hozzá választott ped tökéletesen elvégzi a feladatot. Csak végig kell menni a vízzel töltött takarítógéppel a választott területen.  A szennyeződés mértéke és jellege- például por, olaj- mellett a padló típusa figyelembevételével válasszuk ki a szükséges pad-et. Ezzel takarítunk, vegyszer nélkül.

Ha szeretne egy munkavédelem szempontjából is teljesen biztonságos, esztétikus, és könnyen használható, természetes anyagokból készült padlót, akkor olvasson utána csiszolási koncepcióinknak, vagy keressen fel minket!



Szeretné megrendelni szolgáltatásunkat?

kérjen
ajánlatot

Ajánlatkérés online

Ajánlat kérés

Ajánlatkérés telefonon

Kérje ingyenes Padlószakértő felmérésünket!

Amennyiben Ön rendelkezik ipari jellegű legalább 200m2-nél nagyobb padlófelülettel, akkor adatai megadását követően munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot, és egyeztetnek egy lehetséges személyes padlószakértői felmérésről.

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.