Mi a legtöbb gyártócsarnok gyenge pontja?

A gyártócsarnokok és üzemek termelékenysége már az épület tervezésekor eldől. Mert van egy olyan hibapont, amelyre nem szoktak előre gondolni. Ez az egy rossz döntés később rengeteg pénzt hagy elfolyni. Folyamatosan.

Mi lehet a gyenge pont és miért?

A gyártással, vagy késztermékek tárolásával foglalkozó épületeknek nagyon-nagyon triviális gyenge pontja van. Annak ellenére, hogy első hallásra még akár meghökkentően is hangzik a megoldás, mégis nagy anyagi veszteséget okoz az érintetteknek. Méghozzá úgy, hogy ez talán nem is konkretizálódott számukra, mert olyan, mint a csapból csöpögő víz. Szépen, lassan viszi el a pénzünket. Hogy pontosan miről van szó? A válasz egyszerű: a padlóról. Pontosabban a rosszul kivitelezett padlóról!

Ugyanis egy gyártócsarnokban a rossz padló rontja a termelést. A legtöbb gyártócsarnokban rossz minőségű, sérül padló található, úgy, hogy erről nem is tudnak az illetékesek. Mert észleltek néhány repedést, mert a felkopott padló porlik, a feljövő betonpép pora bekerül a gépekbe, melyek folyton meghibásodnak.  A részleteket látni, azonban  az egész még nem állt össze:  Az, hogy mindennek a padló az oka. 

Miért, mi történik? A rossz minőségű padló, a nem megfelelő padlótechnológia, a kivitelezési hibák, karbantartás hiánya miatt sérül a padló, és a beton felső rétege folyamatosan válik le, por formájában. Mi ennek a következménye?

  • A padlóhíbák (repedések, plusz rétegek felválása, dilatációshibák) padlórepedések akadályozzák a közlekedést, egyben az áru mozgatását, szállítását. Akár targoncáról van szó, akár más kerekes járműről,  Már eleve ez is lassítja a termelést. A legyártott késztermék belső szállítása lassabb lesz az akadályok miatt
  • A porlódó, sérült padló, mely ugyancsak a rossz kivitelezésből, karbantartás hiányából következik, rontja  a termelés pontosságát, a gyártás minőségét. Hiszen könnyen mind a szállítóeszközök, targoncák, mind a munkagépek működését lassíthatják. Akár el is romolhatnak ezek az eszközök a finom pornak, rázkódásnak, döccenésnek köszönhetően
  • Higiéniai szempontból is problémás, hogy az ilyen padló nehezen tisztítható. Egyrészt a már említett por miatt, másrészt az apró repedésekben megbúvó kosz, baktériumok, felmosóvíz, vegyszerek és olaj okán.
  • A rossz higiénia rontja az esélyeket egy-egy audit során is. Így látványosan is árthat a cégnek.
  • Szállítás közben a késztermék is sérülhet, az egyenletlen, repedezett, kráterekkel borított padló miatt
  • Maga a szállítóeszköz és a dolgozó is balesetveszélynek, sérülésnek van kitéve ilyen terepen. 
  • Ha a szállítóeszköz esik ki a termelésből, akkor annak hiánya lassítja a késztermék előállításának folyamatát –›  bevételkiesés a termelés lassulása miatt
  • Ha a jó minőségű késztermék sérül, és emiatt le kell selejtezni  –› szintén  bevételkiesésről beszélhetünk, melyet a termelés lelassulása okozott
  • Ami pedig az egészben a legrosszabb: ahhoz, hogy a krátereket, repedéseket eltüntessük, le kell állítani a teljes termelést, akár hosszú hetekre, főleg, ha a padló javítása miatt ki is kell pakolni a csarnokot:  –› Nagyon jelentős bevételkiesés a termelés leállása okán
  • Ez a folyamat pedig évente vagy pár évente ismétlődik majd, így ciklikusan számíthatunk először kisebb termeléskiesésekre, az új repedések, hibák okozta új károk miatt. Majd mikor ezt megelégeltük, és újra javíttatjuk az egész padlózatot, ismét egy nagyobb leállással számolhatunk. Illetve persze a javítás költségeivel.

Ahogy mondtuk: a termelés szinte láthatatlan lassulása még nem feltűnő, olyan mint a csöpögő csap. Az elfolyó víz mennyiségét a vízszámla megérkezésekor látjuk. A rossz padló esetében is csak a számok tanúskodhatnak. De ennek is nehéz összerakni az okát, legalábbis az első nagy leállásig, amit a padló javítása okoz. 

Azonban a legtöbb döntéshozó csak ennyit vesz észre a folyamatokból. Mert nem tudják, hogy ha a padló problémájára végleges megoldást találnának, akkor mekkora mennyiségű bevétellel számolhatnának, amely most kiesik. 

Mi a padlóhibák oka?

A padlóhibáknak több oka van. Az egyik típus a pluszréteges betonpadló. Ez általában úgy néz ki, hogy a betonra műgyantát, esetleg kőlapot vagy kerámialapot, PVC-t helyeznek. A betonra helyezett plusz rétegen azonban idővel repedések fognak keletkezni. Miért? Mert a hőmérsékletváltozásra eltérően reagál a két réteg. Ezért egymásnak feszülnek, és a felső réteg megreped, illetve az igénybevételek katására felválik.

A másik gond a simított, ipari betonpadló szokott lenni. Itt is kialakulnak a már említett kráterek, lyukak, repedések.Ennél a padlónál a térképes repedés, 1-3 mm-es plusz réteg kopogása, foltaszerű leválása szokott lenni a fő probléma. Ennél a padlónál a dilatációk hiánya szokott lenni a fő probléma. A nem megfelelő tervezés, kivitelezés, utógondozás  melynek köszönhetően megjelennek ezek a zsugorodási repedések a betonpadlón. Ráadásul a betonpadló könnyen porlik. Sőt, ha nagy a probléma, akkor a teljes felső rétege szétesik, de a betontáblák megsüllyedése is jellemző, aminek legtöbb esetben a nem megfelelően kialakított rétegrend az oka.

Mi a legjobb megoldás a padlóhibákra?

A megoldás egy egyedi technológia, amely több nemzetközileg elismert módszertan egyesítésével és saját kísérletezéssel jött létre. A lényege az, hogy a beton felső, könnyen porlódó puha rétegét, a cementpépet lecsiszolja, majd pedig speciális eszközökkel kezeli. Az eredmény olyan fényesre, kőkeményre, kopásállóra és egyenletesre csiszolt, mégis csúszásbiztos betonpadló, amellyel soha többé nem lesz problémája. Ha jól tervezték akkor nem lesz rajta repedés és tábla sülyedés, így nem tud normál ipari igénybevétel esetén tönkremenni, és bármikor 10-20 év múlva pár lépésből felújítható, hiszen nincs plusz réteg! Mit kell vele tenni? Csak alkalmanként végigmenni rajta gyémántfejes géppel, és vízzel tisztítani. Javastlatunk alapján költséghatékony és gyors takarítási és karbantartási folyamatokat kell elvégezni, ami eredményeként a padlója örök életű lesz.

Az SP PerfectFloor™

Az Az SP PerfectFloor™ a technológia neve. Mit takar ez? A lényeg, hogy betonozás közben akaratlanul is kialakul a beton tetején egy gyengébb, könnyen törő réteg. Ez a cementpép. A Prefect Floor technológia első lépése, hogy a cementpépet mélycsiszolással eltávolítják. Alatta található a kemény betonkőváz, melyet már finom gyémánt szerszámokkal kell csiszolni. Így éri el a megfelelő állagot. Ezután tisztítással és egy kis impregnálással folytatjuk. Majd pedig a polírozás lesz a következő lépés.

Ennek az eljárásnak köszönhetően plusz réteg nélküli padlót kapunk. Mely esetében nincs is szükség plusz rétegre. Mert a könnyen málló cementpép eltávolításával egyenesen a betonkővázig jutottunk, mely egyenletes, csúszsámentes, teljesen kopásálló és kőkemény.  

Éppen ezért nincs szükség más rétegre. A beton így kialakított, könnyen kezelhető felülete akár tükörfényesre is csiszolható, igény esetén. Ez a megoldás a márványhoz hasonló, rendkívül esztétikus. Melyet mi Perfect Floor Prémium-nak nevezünk. 

Ez egy saját fejlesztésű technológia-csomag, melyt a világszerte elérhető legfejlettebb technikákat tanulmányozva állítottunk össze. (pl ilyen technológiák.: HTC SuperFloor, Hyperfloor, Klindex, Lavina) 

Melyek a legnagyobb előnyei?

  • A felület sík marad és egyenletes, így az anyagmozgatás könnyű lesz. A termelés nem fog lassulni. Legalábbis a padló miatt biztosan nem.
  • Egyáltalán nem csúszik majd a padló, ezért nem lesz balesetveszélyes, a készáru szállítását sem akadályozza majd. – › Nem lesz leállás, nem lesz kiesés
  • A padlót Speciális impregnálószerrel kezeljük kerül, ezért az olaj, a savak, a vegyszerek könnyen eltávolíthatóak lesznek. Na és persze nem lesz repedés, ahová beszivároghatnak  – ›  Nem lesz gond a higiéniával, takaríthatósággal
  • Egyszer kell megcsinálni, utána egy időtálló és kopásálló, kemény, kezelt betonkővázat kap
  • Ennek a padlónak az előállítása és karbantartása nem csak jóval kedvezőbb, mint a plusz réteges betoné, hanem 100%-osan környezetbarát is
  • Ami pedig nagyon-nagyon nagy előny: Ha nem ismerte ezt a technológiát a gyártócsarnok kivitelezésekor, akkor sincs késő: meglévő betont is tudunk kezelni! 
  • Ráadásul a termelés sem fog teljesen leállni. Tőlünk 2-3 méterre ugyanúgy folytatódhat a munka, a termelés,  szállítás. 


Ha érdekli a megoldás, az örökké tartó, könnyen használható üzemi padlóra, akkor keressen minket!

Szeretné megrendelni szolgáltatásunkat?

kérjen
ajánlatot

Ajánlatkérés online

Ajánlat kérés

Ajánlatkérés telefonon

Kérje ingyenes Padlószakértő felmérésünket!

Amennyiben Ön rendelkezik ipari jellegű legalább 200m2-nél nagyobb padlófelülettel, akkor adatai megadását követően munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot, és egyeztetnek egy lehetséges személyes padlószakértői felmérésről.

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.