Padlóhibák DIY javítása krízis idején

Krízis időben gyors és hatékony munkavégzés érdekében.

DIY = Csináld magad

A jelenlegi krízis helyzetben még működő cégek, főként az élelmiszeripar és a gyógyszeripar, illetve a számunkra alapanyagot gyártó cégek nagy többsége gőzerővel azon dolgozik, hogy a hirtelen megnövekedett keresletet ki tudja elégíteni, miközben a megnövekedett higiéniai előírásoknak is eleget tesz.

Ilyenkor nincs idő és kapacitás arra, hogy a megnövekedett termelés mellett elvégezzük a folyamatos karbantartási munkálatokat. Ezek közül jó néhány várathat még magára, de vannak olyan problémák, amik nagymértékben lassítják a termelést és mindenképp meg kell oldani és most külsős szakemberek és speciális anyagokok segítségét egyéb okból nem feltétlen tudjuk igénybe venni.

A Speciál Padlónál akkor is Ön mellett állunk, amikor erre a körülmények miatt nincs lehetőség, ezért szeretnénk pár általános padlóhibának a DIY  javítását bemutatni.

Fontos megjegyeznem, hogy ezek az anyagok és technológiák, nem feltétlen a legjobb, legtartósabb megoldások, de a jelenlegi helyzetben a részleges megoldás is nagy segítséget adhat a padlótulajdonosok számára.

Normál esetben, ha lehetőség van rá, akkor javasoljuk szakember felkeresését a padlóhibák tartós és garanciális javítása érdekében!

Mik az általános padlóhibák, és hogyan lehet ezeket DIY kijavítani?

Foltszerű padlóhibák

A foltszerű padlóhibák nagymértékben lassítják a termelést, tönkreteszik a szállító eszközöket és kárt okozhatnak a szállított termékekben is. Illetve a mostani krízishelyzetben szükségesebb, alaposabb takarítást is nehezítik.

A foltszerű padlóhibák lehetnek kisebbek 3-5 cm átmérőjűek, illetve nagyobban is, akár 50 cm átmérőjű hibák is. A hibák mélysége is különböző, egészen a pár millimétertől a 5-8 cm es mélységig. Mindezen adatok alapján kell megválasztanunk a javítási technológiát és a megfelelő javítóanyagot.

Javasolt DIY Megoldás

 • Minden esetben a meglévő felületet alaposan tisztítsuk ki portól és az esetlegesen leváló részektől, majd egy padló alapozóval /pl.:  Mapei Primer G / alapozzuk le a felületet a jobb tapadás érdekében. 
 • Majd az alapozó száradását követően, a felület méretéhez és mélységéhez megfelelő javítóanyaggal töltsük fel a mélyedést. Alapszabály, hogy minél mélyebb a hiba, akkor annál nagyobb szemcseméretet tartalmazó javítóanyagot alkalmazzunk. Ennek a több oka is van, de ami most a legfontosabb, hogy a bedolgozhatóság tökéletes legyen, tehát egy pár mm mély hibába nehezen tudunk egy 3-5 mm szemcseméretű javítóanyagot egyenletesen bedolgozni, fordított esetben pedig a szilárdság és a cementes anyagok zsugorodása, illetve a hatékony anyagfelhasználás érdekében a nagyobb szemcseméretű javítóanyagokat kell alkalmazni. 

Az egyszerűség kedvéért most két anyagok fogok említeni, ami könnyebben elérhető bárki számára.

 • A nagyobb és mélyebb hibákra javaslom a Sika Patch 5-öt, ami egy cementbázisú, gyorskötő betonjavító habarcs vízszintes felületekre. Egészen mély, nagy kiterjedésű hibák javítása esetén akár minimálisan / 1 zsákhoz 3-5 fándli / osztályozott / kb. 8- 20mm-ig / kavicsot vagy zúzalékot is adhatunk.
  A termékleírás alapján keverjük ki vízzel a javítóhabarcsot, majd tegyük bele a javítandó hibába. Fontos, hogy az előírt vízmennyiséget ne nagyon változtassunk! Majd egy simítókanállal finoman tömörítsük, majd húzzuk egy síkba a padló felületével.
  A hőmérséklet és páratartalom függvényében ez az anyag viszonylag gyorsan megszilárdul, majd használatba vehető.

A csatolt linken a termékismertető: Mélyebb foltszerű padlóhibák javítására Sika Patc 5

 • A kisebb, csak pár mm mély foltszerű padlóhibák javítására egy alacsonyabb szemcseméretű, könnyebben bedolgozható, önterülőbb javítóanyagot javaslunk. Ez az anyag pedig a Mapei Ultratop-ot, ami egy alacsony méretű szemcseszerkezettel és jó önterülőképességgel rendelkező cementpadló gyakorlatilag. Ezt a terméket első sorban magánlakások, üzletek belterének padozataként fejlesztették ki, de az egyéb kedvező tulajdonságai miatt szoktuk ilyen jellegű javításokra is alkalmazni. Szintén a hőmérséklet és a páratartalom függvényében gyorsan köt és nagyon nagy a nyomószilárdsága is. Ezt az anyagot is a termékleírásnak megfelelően kell használni, viszont minimálisan megemelhető a keverővíz mennyisége a könnyebb bedolgozhatóság érdekében. Itt is végezzük el a felület alapos tisztítását, portalanítását, illetve a jobb tapadás érdekében alapozzuk le a felületet, majd az alapozó száradását követően dolgozzuk be a javítóanyagot.

A csatolt linken a termékismertető: 2-5 mm mély padlóhibák javítására Mapei Ultratop

Padlórepedések

A padlóban található repedések szakszerű javítását, több speciális vizsgálat alapján lehet, érdemes megkezdeni, mivel repedés megjelenésének okát érdemes először felkutatni, majd ezen alap hibákat megszüntetni. Mivel most egy DIY javításról beszélünk, ezért most ezt nem részletezem.

Javasolt megoldások

 • A repedéseket – legyen az egész vékony vagy már vastagabb – mindenképp célszerű kezelni, mert egyre nagyobb lehet és akkor egyre nagyobb károkat okozhat és a javítása is bonyolultabb és költségesebb.
 • A repedések javításának első lépése, hogy kitisztítjuk. Vékonyabb repedés esetén érdemesebb egy betonvágó koronggal felszerelt sarokcsiszolóval kitisztítani, kimélyíteni picit a repedést, annak érdekében, hogy minél jobban előkészítsük a javítóanyagnak a helyét. 
 • A padlórepedéseket mindenképp érdemes valamilyen rugalmas javítóanyaggal javítani, mivel ezek általában nem statikus hibák, így minimális mozgással számolhatunk. Bizonyos esetekben a betonvarrás és speciális anyagok alkalmazása mellet ez eltérő, de most a további komolyabb károk megelőzése a cél és az akadálymentes termelés biztosítása „házi” módszerekkel.
 • Szóval a repedés tisztítását követően egy könnyen beszerezhető anyagot javaslunk ez pedig a Sikaflex Pro 3 névre hallgató egykomponensű poliuretán tömítőanyag. Többféle kiszerelésben kapható, felhasználandó mennyiség függvényében. Amennyiben „hurkás” kiszerelésben vásárolják, akkor speciális kitöltőpisztolyt is kell hozzá venni! Az anyagot egyenletesen a repedésbe kell tölteni, majd egy spaknival szintre húzni. Kötés után egy éles pengével könnyebb a felesleges részeket eltávolítani.
 • Ez az anyag és technológia alkalmas keskenyebb dilatációs hézagok /max. 10mm széles/ kitöltésére is, de hosszabb távú, tartósabb megoldás érdekében speciális anyagokat alkalmazunk, amik szakembert és egyedi szerszámokat igényel.

A csatolt linken a termékismertető: Repedés és dilatációs hézag javítása Sikaflex

Szeretné megrendelni szolgáltatásunkat?

kérjen
ajánlatot

Ajánlatkérés online

Ajánlat kérés

Ajánlatkérés telefonon

Kérje ingyenes Padlószakértő felmérésünket!

Amennyiben Ön rendelkezik ipari jellegű legalább 200m2-nél nagyobb padlófelülettel, akkor adatai megadását követően munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot, és egyeztetnek egy lehetséges személyes padlószakértői felmérésről.

"*" a kötelező mezőket jelöli

Adatkezelés*
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.